Praktyki

PRAKTYKA W FUNDACJI FUTPRINTS 09/09/2016 – 23/09/2016.

Odbywanie praktyk studenckich w nowej Fundacji daje możliwość obserwacji jak powstają i wdrażają się w życie nowe pomysły, bądź projekty. To okazja do uczestnictwa w wielu spotkaniach i rozmowach w celu nawiązywania współpracy. Istotna jest obserwacja procesu pisania projektów, jak od podstaw pomysł powstały w głowie, przelać na papier, co należy i gdzie załatwić. Nauka pisania odpowiedniej dokumentacji (podania, wnioski), projektowania plakatów i ulotek na eventy, planowania przyszłych przedsięwzięć. Dodatkowo praktykant zajmuje się pisaniem artykułów i uaktualnianiem strony internetowej. Praktyki umożliwiają poznanie ludzi z różnych środowisk, w tym osoby korzystające z pomocy Fundacji znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej lub kryzysie. Interesującym zadaniem jest również organizacja od podstaw wydarzeń i akcji przez Fundacje (m. in. pikniki, imprezy plenerowe dla podopiecznych), a także uczestnictwo w odbywających się festiwalach lub festynach. Przy okazji pojawia się opcja podszkolenia języka angielskiego, ponieważ Prezes i założyciel Fundacji jest Anglikiem, ale bardzo dobrze mówi po polsku."

Ewelina Gądek

Praktykantka Uniwersytet Śląski

Andrew Lisgarten

Prezes Fundacji Futprints.

"Podczas całości trwania praktyk obowiązuje tajemnica danych osobowych (zasada poufności),należy stosować się do obowiązujący przepisów. Bardzo dziękuje za możliwość odbywania praktyk, za przyjazną atmosferę i wyniesiona naukę z okresu współpracy. Polecam praktyki w Fundacji Futprints. "

PRAKTYKA W FUNDACJI FUTPRINTS 09/12/2016 – 23/12/2016.

Podczas praktyki studenckiej w Fundacji Futprints można wiele się nauczyć. Jednym z moich zadań była aktualizacja strony internetowej, dodawanie nowych informacji o nadchodzących projektach czy pisanie artykułów. Kolejnym zadaniem było tłumaczenie tekstów na język angielski. Nad poprawnością tekstu czuwał opiekun praktyki – native speaker. Inne obowiązki to drobne prace biurowe, jak na przykład skanowanie. Praktyka w Fundacji to również kontakt z nowymi ludźmi. Zapraszanie ich na spotkania przy grach planszowych lub na lekcje języka angielskiego. Dzięki praktyce we Fundacji Futprints mogłam zobaczyć w jaki sposób powstają nowe projekty i jak są wprowadzane w życie. Dziękuję za możliwość odbycia praktyk.

Ewelina Rusnok