Cele Fundacji

W poniższym tekście znajdziecie Państwo cele Fundacji Futprints. Zostały zaczerpnięte bezpośrednio ze Statutu Fundacji. Są one ramami prawnymi działalności naszej Fundacji, bardziej szczegółowe plany będą tworzone dla potrzeb bieżących projektów

Głównym celem Fundacji jest współpraca z mieszkańcami miasta i lokalnymi społecznościami. Chcemy w szczególności nieść pomoc osobom zagrożonym wykluczeniem społecznym – osobom w trudnej sytuacji życiowej, osobom z niepełnosprawnością, rodzinom potrzebującym. Chcemy wyrównywać szanse tych osób i rodzin prowadzeniem działalności charytatywnej, a także przeciwdziałać patologiom społecznym.

Dzięki działaniom Fundacji związanym z okazywaniem osobom potrzebującym zainteresowania i troski, osoby te będą mogły poczuć się ważne i doceniane. Celem jest wspieranie ich w taki sposób, aby i oni mogli wspierać innych.

W zakresie głównego celu, Fundacja ustanawia dalsze cele szczegółowe służące realizacji celu głównego:

1. umożliwianie ludziom wykluczonym społecznie i zagrożonym wykluczeniem, integracji lub reintegracji oraz bycia aktywnym członkiem społeczności,
  2. udzielanie pomocy osobom bezdomnym, ubogim, niepełnosprawnym, bezrobotnym i innym potrzebującym pomocy, włączając w to uchodźców, poprzez dostarczanie im różnego rodzaju wsparcia: materialnego, edukacyjnego, emocjonalnego, terapeutycznego, medycznego i innego, w zależności od potrzeb,
  3. umożliwienie mieszkańcom regionu odkrycia, nabycia i rozwijania nowych umiejętności oraz dzielenia się nabytymi umiejętnościami,
  4. wspieranie integracji międzypokoleniowej oraz integracji między osobami o różnym pochodzeniu społecznym i narodowym oraz kształtowanie wśród lokalnej społeczności podstaw sprzyjających społecznej integracji i przeciwdziałaniu wykluczeniu społecznemu,
  5. ochrona zdrowia, profilaktyka zdrowotna i promocja zdrowego trybu życia,
  6. zapobieganie patologiom społecznym, takim jak uzależnienia od alkoholu, narkotyków oraz wspieranie osób uzależnionych w proces remisji i trzeźwienia,
  7. edukacja, wspieranie i promocja samorozwoju oraz promowanie postaw proekologicznych,
  8. promocja i organizacja wolontariatu,
  9. zachęcanie i wspieranie beneficjentów Fundacji w przyjmowaniu postaw prospołecznych nakierowanych na uczenie się pomagania innym,
  10. zapobieganie wykluczeniu społecznemu, w szczególności w odniesieniu do osób zagrożonych z powodu ubóstwa i niepełnosprawności oraz przełamywanie stereotypów myślowych dotyczących osób bezdomnych i niezamożnych.
  11. kreowanie pozytywnego wizerunku miejsc, w których odbywają się działania Fundacji oraz uczynienie ich atrakcyjnymi dla przyjezdnych, turystów oraz lokalnych mieszkańców,
  12. promowanie kultury i sztuki oraz wymiany międzykulturowej.

Realizacja Celów

Poniższy tekst opisuje sposób realizacji celów Fundacji Futprints. Jest on ściśle uregulowany Statutem i działalność Fundacji nie może wykraczać poza jego ramy.

Fundacja realizuje swoje cele poprzez :

1. organizację i wdrożenie Programu Centrum Społecznego,
  2. organizację i wdrożenie Programu Centrum dla Osób Bezdomnych,
  3. integrację obu Programów,
  4. promocję i organizację wolontariatu oraz współpracę z innymi organizacjami.

Działania, poprzez które Fundacja realizuje swoje cele związane z Programem Centrum Społecznego.

Oba Programy mogą być realizowane poprzez następujące działania:

Ogólne działania poprzez które osiągane są cele integracji obu Programów.

Promocja i organizacja wolontariatu oraz współpraca z innymi organizacjami jest osiągana poprzez:

Każdy zakres działalności związanej z Programami może być prowadzony zarówno w formie odpłatnej, jak i nieodpłatnej.
Przychody z odpłatnej działalności pożytku publicznego są przeznaczane wyłącznie na działalność pożytku publicznego.

Dla osiągnięcia swych celów Fundacja może ubiegać się o status organizacji pożytku publicznego.

Dla osiągnięcia swych celów Fundacja może wspierać działalność innych osób i instytucji zbieżną z jej celami.